kitap başvuru, online kitap başvuru, internetten kitap başvurusu

Sormak Ayıp Mı Oku{yorum}

Bu yazımda Ramazan Yılmaz’ın kaleminden çıkmış, ilk basımı Eylül 2019’da Kutlu Yayınevi’nde gerçekleşmiş olan Sormak Ayıp Mı adlı kitaptan bahsedeceğim.

Ramazan Yılmaz, liseyi bir İmam Hatip lisesinde okuduktan sonra üniversitede İlahiyat Fakültesi’ne başlamıştır fakat bazı sebeplerden dolayı henüz hazırlık sınıfındayken üniversiteyi bırakmak zorunda kalmıştır. Bundan sonra lokanta işleten Yılmaz, sonrasında da aşçıbaşı olarak çalışmaya başlamıştır ki hayat sürprizini yapıp onu bir tesadüfle tekrar İlahiyat Fakültesi’ne geri getirmiştir. 22 yıl sonra üniversiteye devam etmiştir. Bu esnada çalışmaya devam etmek zorunda olan yazar bir mahalle kahvehanesini devralmıştır. Bir ilahiyatçının kahvehane işletmesi müşterilerin dikkatini cezbetmiştir. Genç müşteriler bu durumu öğrendiği anda dinle ilgili sorular sormaya başlamıştır. Kimi zaman da kötü niyetle onu zor durumda bırakmak için “Madem ilahiyatta okuyorsun bilirsin” deyip alaylı tavırlara girmişlerdir. İşte bu olaylar üzerine yazar gençlerin sorduğu soruları liste haline getirmiş ve cevaplarını yazmıştır. Sormak Ayıp Mı da bu şekilde biz okurlarla buluşmuştur.

Kitapla ilgili yorumuma başladığımda söyleyeceğim ilk şey isim seçiminin harika olduğu olur. Dikkat çekici, az ve öz. Klasik ya da uzun bir isim yerine böyle yaratıcı bir isim seçmek çok doğru bir adım olmuş. Kitap kapağı da aynı sadelikte. Bence güzel bir tercih.

Kitabın içeriğine geldiğimizde soru – cevap sistemiyle oluşması herkesin ilgilendiği soruların yanıtını bulması için faydalı bir yöntem olmuş. Beğendiğim cevaplardan birini sizlerle de paylaşmak istiyorum:

“Şu an ülkemizde İslami kurallara uygun bir şekilde zekat alınıp fakirlere dağıtılsa eğer, siz söyleyin ortada muhtaç durumda kimse kalır mı? Sadece fabrikatörleri, şirket sahiplerini düşünmeyin. Bankada, evde fazladan parası olan herkesin, esnafın da kazancından kırkta birini zekat olarak vermesi gerekir. Bu sistem uygulansa ortada fakir kalmaz ve zengine düşmanca bakışlar da ortadan kalkar. Günümüzdeki sorun bu değil mi? Zengin çok zengin ve sadece kendine saklıyor parasını, yani istif yapıyor.”

Bir başka sevdiğim alıntı ise kitabın giriş bölümüne ait:

“Günümüz gençlerinin neredeyse tamamının sorunu bu. Akıllarında öğretilen din ile ilgili yüzlerce soru. Ama bu sorular kesinlikle başka birine sorulamaz. Ayıptır, günahtır. Ne demek Allah var mı? Varsa neye benziyor? Sen utanmıyor musun böyle bir soru sormaya! Dinden çıkarsın bak! Bu sorular akıllarında kaldıkça, eğer cevaplarınızı bulamazlarsa, bir gün mutlaka onları dinden soğutur, uzaklaştırır. İnandıkları din onların gözünde önemsizleşir.”

Kitabın anlatımını ele aldığımızda yalın, herkesin anlayabileceği bir açıklıkta olduğunu söyleyebilirim. Yazım kurallarına uyulduğunu da belirtmeliyim. Rahatlıkla, kısa süre içinde bitirebileceğiniz bir kitap.

Sormak Ayıp Mı’yı konuyla ilgili herkese öneriyor ve yazarı emekleri için kutluyorum.

Esen kalın.

                                                      Aleyna Uluç

Kategori : Bétik değerlendirme - Etiketler :, , , , , , , - Tarih : 24 Şubat 2021

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :

1371

 

Kutlu Yayınevi | göksel sözcükleriñ yayıncısı

2012'den bugüne hayallerinizi gérçekleştirirken yanınızdayız.