kitap başvuru, online kitap başvuru, internetten kitap başvurusu

“Ceza Muhakemesi Hukukunda Beden Muayenesi ve Vücuttan Örnek Alınması” yayımlandı

Yener Yıldırımkal’ın “Ceza Muhakemesi Hukukunda Beden Muayenesi ve Vücuttan Örnek Alınması” adlı bétiği yayınevimizden çıktı.

Ceza muhakemesi hukuku, bir yandan etkin kovuşturma yöntemleri ile maddi gerçeğe ulaşmayı hedeflerken, diğer yandan insan hakları ihlallerine meydan vermeyen, sanığı hakları ve yükümlülükleri ile muhakemenin aktif bir parçası olarak gören anlayışı benimsemektedir. Bu hedefe ulaşılması için, soruşturma/kovuşturma makamlarının mevcut delil toplama yöntemlerinde köklü değişiklikler yapılması gerekli olacaktır.

Günümüzde, bilimsel delil aşamasına doğru bir seyir izlenmekte, bilhassa insan vücudundan elde edilen D.N.A analizi, kritik bir delil olarak ceza muhakemesinde kullanılmaktadır. Beden muayenesi ve vücuttan örnek alınmasına ilişkin muhakeme işlemleri, insan vücudunun yüzeyinden ve hatta içinden delil elde etmeyi amaçlamaktadır. Hukuki niteliği üzerinde tartışma bulunan bu muhakeme işlemlerinin, delile ulaşma/temel hakları korunma dengesi bakımından son derece hassas bir konumda bulunduğu görülmektedir. Bu itibarla, çalışmamızda insan bedeninin muayenesine ve vücuttan örnek alınmasına hangi şartlar altında karar verilebileceği, tedbirin uygulanma koşulları ve hukuka uygunluk kriterleri incelenmeye çalışılmış, farklı hukuk sistemlerinde ortaya konulan içtihat ve düzenlemelere yer verilmiştir.

Kategori : Yeni betikler - Etiketler : - Tarih : 28 Haziran 2024

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :

1553

 

Kutlu Yayınevi | göksel sözcükleriñ yayıncısı

2012'den bugüne hayallerinizi gérçekleştirirken yanınızdayız.