kitap başvuru, online kitap başvuru, internetten kitap başvurusu

Dünden Bugüne Türkiye – Irak İlişkileri Oku{yorum}

Bu yazımda Serdar Mirza Mollabey’in kaleminden çıkmış, ilk basımı Mart 2020’de Kutlu Yayınevi’nde gerçekleşmiş olan Dünden Bugüne Türkiye – Irak İlişkileri adlı kitaptan bahsedeceğim.

Serdar Mirza Mollabey, ilk kitabı olan Dünden Bugüne Türkiye – Irak İlişkileri’nde iki ülkenin zaman içindeki değişimini ve Türkiye’nin operasyonlarını analiz etmektedir.

Kitabı elime aldığımda dikkatimi çeken ilk şey kapak tasarımı oldu. Renklerin muhteşem ahengi ve görselin çarpıcılığıyla oldukça güzel bir tasarım ortaya çıkmış. Kitabın ismi de konusunu özetler nitelikte, akılcı bir seçim olmuş.

Kitabın içeriğine geçtiğimizde üç bölüme ayrıldığını görüyoruz. İlk bölümde Türkiye – Irak ilişkilerinin cumhuriyetin kuruluşundan, 2003 ABD’nin Irak’ı işgaline kadar olan dönemi anlatılmakta. İkinci bölümde Irak Savaşı ve Arap Baharı arasınďa Türkiye – Irak ilişkileri, 1 Mart Tezkeresi, Ak Parti iktidarının Ortadoğu’ya ilişkin vizyon sahibi dış politika hedefi ve yeni diplomatik söylemi olarak “yumuşak güç” söylemi, Türkiye – Irak ilişkileri ekseninde Kürt sorunu, Türkiye’nin merkez ülke, küresel aktör olma hedefi açısından analiz edilerek süreç içerisindeki değişimlere değinilmekte. Son bölümde, yani üçüncü bölümde ise Tunus’layla başlayıp tüm Ortadoğu’yu etkisi altına alan halk hareketleri sonrasında Türkiye – Irak ilişkileri, ABD’nin Irak’tan çekilmesi, siyasi istikrarsızlık, bölgenin değişen konjonktürü, Türkiye’nin Bağdat – Erbil ikilemine DEAŞ’ın arayışı ve 15 Temmuz Darbe girişiminin Türkiye – Irak ilişkilerine etkisi irdelenerek bölgede yaşanan bu gelişmelerin iki ülke ilişkilerine etkisi anlatılmakta.

Kitabın başında ve arka kapakta yer alan “Bu kitabı niçin okumalısın?” yazısı okuyucuyu çekmek adına çok mantıklı bir adım olmuş. Bir kitabı ilk gördüğümüzde önce kapağı çeker bizi, sonra da arka kapakta yer alan yazı. Bunlar bizi tatmin ettiyse alırız genelde. Bu kitap da her ikisini karşılayarak ilgi çekici olmayı başarmış bulunmakta.

Yine kitabın ilk kısmında yer alan “Kısaltmalar” adlı bölüm de kitap içinde geçen kısaltmaların anlamını öğrenmemiz için iyi bir fikir olmuş.

Kitapta ilgimi çeken ve altını çizdiğim bir kısmı sizlerle paylaşmak istiyorum:

“Türkiye’nin son dönemde yurt dışına ihraç edilen TV pembe dizileri dönemin yumuşak güç açısından en etkili unsuru olmuştur. Daha çok Arap dünyasının ilgi gösterdiği Türk dizileri, Slovakya’dan Malezya’ya kadar hatta Türk aleyhtarı ülkeler olan Yunanistan ve İsrail’de bile geniş bir izleyici kitlesine sahip olmuştur. Türkiye’den ihraç edilen pembe diziler, bölge halkları üzerinde Batı’nın ötesinde de zenginlik ve modernliğin olabileceği izlenimi bırakarak Türkiye’nin yumuşak güç politikasının etkinliğine ciddi anlamda katkı sağlamışlardır.”

Dünden Bugüne Türkiye – Irak İlişkileri’ni herkese, özellikle de tarihe ilgili olan okurlara öneriyorum. 156 sayfalık bu kitabı kısa süre içerisinde okuyabilirsiniz.

Yazarı verdiği emek ve özen için kutluyorum. Dilerim başka kitaplarında da buluşuruz.

Esen kalın.

                                                    Aleyna Uluç

Kategori : Bétik değerlendirme - Etiketler :, , , , , , - Tarih : 19 Şubat 2021

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :

1371

 

Kutlu Yayınevi | göksel sözcükleriñ yayıncısı

2012'den bugüne hayallerinizi gérçekleştirirken yanınızdayız.