kitap başvuru, online kitap başvuru, internetten kitap başvurusu

“XIII – XIV. Yüzyıllar Arası Anadolu’da Toplum Yapısı ve Hayatı” yayımlandı

Tunay Karakök’ün hazırladığı “XIII – XIV. Yüzyıllar Arası Anadolu’da Toplum Yapısı ve Hayatı” adlı betik çalışması yayınevimizden çıktı.

Türk tarihî nin kayda değer dönüm noktalarından birisi; Bizans devleti ile 1071 yılında yapılan Malazgirt Meydan Muharebesidir. Zira bu muharebe sonunda Türkler, Diyar-ı Rum’da (Anadolu) siyasî hâkimiyet kurmuşlardır. 1176 yılında aynı düşmana karşı kazandıkları Miryokefalon zaferi ile ise bu durumu perçinlemişlerdir. Söz konusu bu iki savaş neticesinde Anadolu Türklerin hâkimiyetine girmiş ve bununla birlikte burada İslamlaşma süreci de başlamıştır. Anadolu’nun İslamlaşması ise Türk tarihî nin olduğu kadar İslam tarihî nin de en önemli gelişmelerindendir. Bu önemli gelişmenin sadece askeri ve siyasi kaynaklı değil, yazılı veya sözlü kültürümüzde veli, sufi, evliya, derviş gibi isimlerle anılan tasavvuf erbabı şahiyetlerden de kaynaklandığı gerçeğinin unutulmaması gerekmektedir. Eylem ya da söylemleri ile kitleler üzerinde tesir sahibi olduğu gözlemlenmiş bu tarz şahsiyetlerin sözlerini, davranışlarını, kerâmetlerini ve günlük yaşantılarını konu alan eserler olarak bilinen menâkıbnâme veya velâyetnâmerden Anadolu coğrafyasının toplum yapısı ve hayatına dair bilgilere ulaşılabilmektedir.

Bu araştırmada; kapsadıkları dönem ve içerdikleri bilgiler açısından büyük benzerlikler gösteren menâkıbnâmelerden / velâyetnamelerden olan Menâkıbü’l Ârifîn (Menâkıbü’l Mevlânâ Celâleddin Rûmi) ve Menâkıbü’l Hacı Bektâş-ı Velî (Uzun Fidevsi) ışığında XIII – XIV. yüzyıllar arası Anadolu’nun toplum yapısı ve hayatına dair tespitlerde bulunulmuştur.

Kategori : Yeni betikler - Etiketler : - Tarih : 30 Aralık 2022

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :

1371

 

Kutlu Yayınevi | göksel sözcükleriñ yayıncısı

2012'den bugüne hayallerinizi gérçekleştirirken yanınızdayız.