kitap başvuru, online kitap başvuru, internetten kitap başvurusu

7. CNR İstanbul Kitap Fuarındaki İzlenimlerimiz, Anılarımız

7. CNR İSTANBUL KİTAP FUARINDAKİ İZLENİMLERİMİZ, ANILARIMIZ

Gökbey Uluç
Kutlu Yayınevi Géñel Yayın Yönetmeni
31/03/2020

Birkaç ay öñcesinde katıldığımız 13. Türkmenistan Uluslararası Bétik Sergisi’niñ buşkusunu üzerimizden atamadan yéñi bir yolculuğa çıkarak İstanbul’daki sergi için çalışır olduk. Bu yazıda 8-16 Şubat 2020 günleri arasında düzenlenen 7. CNR Bétik Sergisindeki anılarımıza ve gözlemlerimize yér véreceğim.

Her sergi soñrasında gériye dönüp néler yaşadığımızı anımsar, usumda kalanları da böyle yazıya dökmeye çalışırım. Bu yazılara www.kutluyayinevi.com/ulam/fuar/ üzerinden ulaşılabilir. Sergi soñrası, eñ az öñcesi denli güç iştir. Sergi soñrası yığılan işleri bitirmeye, ortalığı toparlamaya çalışmak, bu sırada gelen yéñi işleri yoluna koymak tatlı bir yorgunluk bırakır. Bu yoğun koşuşturmaca bizi daha da istekli kılıp soñraki sergi için néler yapacağımızı düşündürtür. İşte bu düşündürtü, bize her sergi için bir ana koñu bélirleme yolunu açtı. İlk kéz 2019’da uyguladığımız ve olumlu yanlarını gördüğümüz bu uygulama, bu yıl daha gelişmiş biçimde kendini günyüzüne çıkardı.

2019’da deñiz ana koñusu (teması/izleği) ile sergi alañımızı deñiz mavisi ile donatmış, alınlık bölümünü dalgalı olarak tasarlamıştık. Bu yılki sergimizde bunu biraz geliştirerek yazar ve okurlarımızıñ karşısına çıktık. Yayınevimiziñ yargı bétleğindeki (karar defterindeki) 15 sayılı 15.12.2019 günaylı yargıya göre 2020’de 7.’si düzenlenecek olan CNR İstanbul Bétik Sergisi’niñ koñusunu #KazDağları’ındaki ağaç kıyımına ilgi çekmek adına orman olarak bélirledik. Vardığımız bu yargı soñucu sergi alañımızı ağaç yéşilinde donattık. Alınlığa ağaç desenleri, kuş karaltıları işledik. Yapay yapraklarla, boydan boya sarmaşıklarla orman havası vérmeye çalıştık. Sergimiziñ duvar olarak adlandırılabilecek arka bölümüne de bilgilendirici görsellerle birlikte bir branda çektik. Sergi boyunca yayınevimiziñ bulunduğu sergeliñ yanından géçen tüm okurlarda bir farkındalık uyandırdığımızı bilmeniñ kıvancı ile bu uygulamanıñ olumlu soñuçlar vérdiğini bélirtmek isterim. Yine tüm bu çalışmalarıñ tasarımlarında büyük emek yoyan kardeşim Cafer’iñ hakkını vérmek gérekir.

Yazarlarımıza vérilecek katılım belgeleri sıralanırken.

Serginiñ sürüp gittiği günlerde evrensel salgın (pandemi) çavları da ortalıkta sıklıkla dile getirilir olmuştu. Biz de kendi aramızda bu salgınla ilgili koñuşuyor, soñunuñ né olacağına yorumlar getiriyorduk. Koronavirüsü olarak ilerleyen günlerde dilimize yapışan bu virüs soñrasında hepimizi bir biçimde étkiledi. Yayıncılık çalışmaları da eñ derin étkiyi yaşayanlardan oldu. Bursa’da düzenlenen TÜYAP Bétik Sergisi tamamlanamadan bir gün erken bitirildi. Ardı sıra birçok yérdeki sergi étkinliklerinden cayıldığı çavları işitilir oldu. Bunlar arasında bizim de dört gözle beklemekte olduğumuz 33. Uluslararası Tahran Bétik Sergisi (İran) vardı. Salgınıñ ciddiyeti ülkemizde ilk kéz sanırım İran’da sayrı (hasta) çıkmasıyla duyuldu. Sınırımıza değin gelen salgından dolayı İran’da ölümleriñ olması hepimizi kaygılandırdı. Türkiye’niñ onur koñuğu olarak bulunacağı bétik sergisinde Kutlu Yayınevi olarak da bizler de çağrılı idik. Bu bağlamda İran’ıñ başkenti Tahran’daki étkinlikte sergileyeceğimiz bétiklerimizi göndermiştik bile. Salgınıñ günden güne artan tehlikesi yüzünden ilerleyen günlerde Türkiye Yayıncılar Birliğinden gelen 2020/379 (87) sayılı bilgilendirme ile 14-24 Nisan 2020 günayları arasında gérçekleştirilmesi planlanan serginiñ Koronavirüsü (COVID-19) tehlikesinden dolayı ertelendiği tarafımıza iletilmiştir. Yazarlarımıza duyurmak için özel tasarımlar yapıp beklemeye koyulmuşken né yazık ki düz bir yazı ile gidemeyeceğimizi bildirdik.

“Öykümüzün Hikayesi” kitabınıñ yazarı Büşra Çivi, okurları ile birlikteyken.

“Şiir Acıyı Hisseder” kitabınıñ yazarı Hasret Şahin, okurlarıyla birlikte iken.

Soñ üç yıldır olduğu gibi bu yıl da CNR’a eñ çok yazarla katılan yayınevi olduk. 47 yazarımızıñ imza günü düzenlemesine aracılık étmeniñ kıvancını yaşamaktayız. Yazarlarımızıñ yaşattığı yoğunluk, süreç boyunca bizim de sürekli üretmemize olanak sağladı. Bu üretimde ortaya çıkan 22 videoluk görsel bolluk, yazarlarımızdan aldığımız söyleşilerle büyük öñem taşımaktadır. Her biri birbirinden ayrı 159 görsel tasarımı da sosyal medya hesaplarımızdan okurlarıñ ve ilgilileriñ dikkatini çekmek için kullandık. Bu çabalarımız soñucu da toplamda 1472 bétiğiñ satışını yaparak okurlara ulaştırdık. Teknik olarak bakacak olursak 1472 ayrı eve yazarlarımızıñ sözleri, duyguları, anıları ve araştırmaları girdi. Sergiyle ilgili tüm görselleri ve ayrıntıları sergiye özel olarak tasarladığımız www.cnr2020.kutluyayinevi.com yérliği üzerinden inceleyebilirsiniz.

Bu yılki étkinlikte gözüme çarpan ayrıntılardan biri de katılımcı sayınıñ daha çok olması idi. Katılımcı yayınevleriniñ artışı doğal olarak kendi kitlesini de yanında getirdiğinden daha kalabalık bir okur topluluğuna denk gelmemizi sağladı. Bu da hepimiziñ görmek istediği bir durumdu. Dilerim, öñümüzdeki yıl çok daha kalabalık olur.

Bu, bizim 2020 yılındaki ilk sergimizdi. Öñ örülerimiz arasında Erzurum ve Şanlıurfa’daki sergilere de katılmak var. Evrensel olarak hepimizi étkileyen salgınıñ soñ bularak yaşamımızı olağan duruma çekeceğimiz günlerde ülkemiziñ her yérinde bulunmak, okurlarla buluşmak için sabırsızlanıyoruz.

Kategori : Fuar, İmza Günü - Etiketler :, , , , - Tarih : 09 Nisan 2020

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :

1553

 

Kutlu Yayınevi | göksel sözcükleriñ yayıncısı

2012'den bugüne hayallerinizi gérçekleştirirken yanınızdayız.