kitap başvuru, online kitap başvuru, internetten kitap başvurusu

8. Karadeniz Betik Sergisindeki Anılarımız

Gökbey Uluç

Kutlu Yayınevi Géñel Yayın Yönetmeni

2023 Eylül’ünüñ 29’unda Samsun’a yola çıktım. Burada Söylev’iñ ilk tümcesine gönderme yapıp Atatürk’ü bir kéz daha anmaktan büyük bir kıvanç duyduğumu da bélirtmek isterim. O, Samsun’a yurdu kurtarmak için çıkmıştı, bizler de bu güzel yurtta, güzel dilimiz Türkçeniñ güzel örnekleriyle donatılmış bétiklerini sergilemek için yola çıktık.

Kutlu Yayınevi olarak ilk kéz Karadeniz’de bulunacak olmanıñ sévinciyle birlikte bu yolculuğuñ bizler açısından birkaç yéñiliği daha vardı. Sergiye çok yakın bir günayda açıklanan kongre konuşmacıları arasında Cafer de yér almıştı ve bundan dolayı Ankara’ya géçmesi gérekti. Dolayısıyla da benim İstanbul’dan Samsun’a tek başıma araç sürmem durumu çıktı. Böylece 12,5 iminlik (saatlik) yolu bir başıma sürüp geldim. Çok daha uzun yollara çıkmışlığım olsa da tek başıma olmam yéñi bir deneyimdi. Üstelik o gün İstanbul’da sel baskınlarına neden olan yağmur yağışı da yolculuğa étki étti. Yoğun yağıştan dolayı zincirleme kaza olması da İstanbul’dan 2,5 imine çıkmama neden olmuştu. Bunuñ dışında Bolu dağdeleniniñ (tüneliniñ) kapalı olması, kamyon ve tırlarıñ ardında dağa tırmanmak da étkenler arasında sayılabilir. Kılavuzuñ (navigasyonuñ) yanlış yola soktuğu da bunlara eklenince yoluñ neden 12,5 imine uzadığı kestirilebilir. Bu sırada Cafer de Ankara’dan yola çıkmıştı ve birkaç imin farkla Samsun Otogarı’nda buluştuk. Soñrasında doğrudan sergi alañına géçip kurulumlarımızı yaptık. Uyumak istediğimizde çoktan géce 01.00 olmuştu.

Serginiñ ilk günü Sinop’tan éşi ile birlikte gelen Hasan Ün, İstanbul’dan gelen Mehmet Ali Arslan ve Hatay’dan İbrahim Halil Açıkdaş’ıñ imza günleri vardı. Yalova’dan Şeyda Aksel de eşiyle birlikte gelmişti. Samsunlu yazarlarımızdan ve 2017’den bu yana da 11 bétiğini (anıkta 13) yayımladığımız İrfan Ertav da elinde börek tepsisiyle erkenden gelmişti alaña. Çaylar da bizden oldu. Bu arada Hasan Ün’üñ getirdiği el emeği börek çöreklerinden bol bol yédik, sağ olsun.

İmza günleriniñ doğal olarak her yazarımızıñ kendi gözünden ayrı bir öñemi vardır. Ben kendi gözümdem değerlendirmemi yazıyorum. Umarım yazarlarımız da ilerleyen günlerde kendi deneyimlerini metne dökerler. Benim ilk sergi gününde değinmek istediğim iki öñemli ayrıntı var. Bunlardan ilki, genç bir liseli hanımefendiniñ arkadaşlarıyla birlikte gelerek, “Siz, Göktürkçe dersleri vériyor musunuz?” diye sorması oldu. Onayladığımda da şaşkınla daha bu sabah Youtube üzerinden derslerimizi izlemeye başladığını ve birkaç imin (saat) soñra da sergide denk gelinmesinden dolayı duyduğu buşkuyu dile getirmeye başladı. İkincisi de Bakü’den tanıştığımız Özge ile denk gelmemiz oldu. Bakü’de öğrenci iken üniversitede bir dönem yabancı öğrenciler başkanlığı görevini üstlenmiştim. 1,5 yıl sürdürdüğüm başkanlık göreviniñ öñcesinde de yönetim kurulu içinde bulunduğumdan üniversitedeki Türkiye Türkü herkesi tanırdım doğal olarak. İşte bugün de akşama doğru yoğunluk azalmış, biz de kıyıya oturmuş diñlenirken benim Göktürkçe Öğreniyorum bétiğini eline alıp inceleyen hanımefendi bir süre soñra; “Bu kitabı bizim üniversiteden arkadaşımız yazmıştı.” diye bélirtti. Ben de şaşkınlıkla arkadaşlarınıñ kim olduğunu sordum. “Gökbey, aaa Gökbey sen misin?” sorusunuñ ardından bizim alt sınıflarda bulunan Özge ile de yıllar soñra böyle denk gelmiş olduk.

Sergelimizin kurulum aşamasından bir görüntü.

İkinci gün Bayburt’tan Nehir Güzel’iñ ve İstanbul’dan gelen A. Caner Erkan’ıñ imza günleri vardı. Samsunlu yazarlarımızdan Rabia Yağmur Nar da sergelde yérini alıp okurlarını ağırladı. En kalabalık imza günlerinden biri oldu, diyebiliriz. Caner Bey’iñ sıra dışı yolculuk anılarını umarım ileride kendisinden diñler ya da okuruz. Çünkü soñuncusuna, démeli gidişi sırasında yaşananlara biz de denk geldik.

Üçüncü gün tatil oldu sayılır. Çünkü dün géce şiddetli bir yağmur vardı. Hatta biz de Cafer’le bu yağmura yakalandık ve dinmesi için araçta uzun bir süre bekledik. Dinmeyeceğine kanınca da sırılsıklam ıslanarak otel odamıza geçtik. Birçok yerde sel baskını da olmuş. Dolayısıyla okullar da tatil edilince üçüncü günümüzde kimsecikler yoktu ortalıkta. Bir ara bir kişi sergellerin arasında dolaşırken tüm yayıncılar da acaba nereye uğrayacak diye onu kesiyordu. Öğlen iminlerinde de Kurtuluş Yolu’nda bulunduk.

Dördüncü gün Bandırma Gemisi’ne uğradık. Geçmişimizi anıp türlü çekimler yaptık. O dönem yaşamış, başını koltuğunun altına koyup yurt savunmasına geçmiş tüm yurtseverlerin tini uçmakta olsun.

Beşinci gün, Gazi Müzesi’ni gezip sonrasında Amazon köyüne uğradık; yakınlarındaki gölette su bisikletine bindik. Yıllar sonra yeniden deneyimlemek güzel oldu benim için. Ardı sıra Aslanlı anıtlar ve deniz kıyısında yürüyüş ile gezimizi sürdürdük. İlerleyen iminlerde de yine çok ilginç bir buluşma oldu. Üniversiteden ev arkadaşım Mehmetcan ve bir dönem öğretmenlik yaptığım liseden öğrencim İnan’la yemekte buluştuk. Yıllar sonra denk gelmek çok güzel. Sergilerin bu yanını çok seviyorum. Mehmecan özel bir kurumda matematik öğretmeni, İnan da kendi emlak ofisinin başında işlerini yürütüyor. Yolları açık olsun.

Samsun’a çıkışın betimlendiği “Kurtuluş Yolu”.

Altıncı gün yazarlarımızdan İrfan Ertav bizi akşam yemeğine götürdü. Yayıncılık ve edebi çalışmalar üzerine sohbet edip yeni betiği için sözleşme koşullarını gözden geçirdik.

Yedince gün Yazı Yolcusu (Hayri Tekgöz) geldi. Akşamına Mehmetcan ve İnan da aramıza katılınca yine renkli bir aytışma oldu. Sabahları alışveriş ettiğimiz satağın tezgahtarı Volkan’ı da çağırmıştık ancak gelemedi. Yine de dünya küçük, akşam yürüyüşünde yolda denk geldik.

Sekizinci gün sabahtan Yazı Yolcusu’nu otelden alıp alana geçtik. Bugün yazarlarımızdan Tuğra Çakın ve şairelerimizden Naciye Tekerek kızları ile imza gününe gelmişlerdi. Kahramanmaraş’ta yaşadıkları depremi sanki ilk günmüş gibi hissettiklerini dinledik. Yaşamını yitiren tüm yurttaşlarımızın yeri Tanrı katında olsun.

Dokuzuncu ve son gün ise Kınkkale’den gelen Hüseyin Eren’in ve Mersin’den yola düşüp gelen İnanç Sönmez’in imza günleri ile Samsunlu okurlarımızla uğurlaştık. Bizim için çok güzel deneyimler içeren bir sergi dönemini daha geride bırakıp İstanbul’a yola düştük.

Kategori : Fuar - Etiketler :, , , , - Tarih : 03 Ekim 2023

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :

1553

 

Kutlu Yayınevi | göksel sözcükleriñ yayıncısı

2012'den bugüne hayallerinizi gérçekleştirirken yanınızdayız.