kitap başvuru, online kitap başvuru, internetten kitap başvurusu

Ninemin Rüyası Oku{yorum}

Bu yazımda Şahin Terlan Nezir’in kaleminden çıkmış, ilk basımı Ekim 2020’de gerçekleşmiş olan Ninemin Rüyası adlı kitaptan bahsedeceğim.

Şahin Terlan Nezir, Kutlu Yayınevi’nden daha önce Patron ve Soy Bağı adlı iki kitap çıkarmıştır. Ninemin Rüyası da üçüncü olmuştur. Hikayelerden oluşan kitapta öncelikle yazarın kaleminden bahsetmek istiyorum. Yazarın sade ve akıcı bir anlatımı var, okurken sayfaların ne ara geçip gittiğini anlamıyorsunuz. Hangi ara bir hikayeyi bitirdim de ötekine geçtim diye düşünüyorsunuz. Akıcılık dediğimiz şey basit gibi sanılsa da her yazarın yakalayamadığı bir başarıdır. Okuyucunun odağını kaybetmemek, onu gereksiz betimlemelerle boğup konudan saptırmamak gerek. Tabii sadece anlatıma bağlı değildir akıcılık, hikâyenin de okuyucunun merakını diri tutması gerekir. Bunu da başardığını söylemek istiyorum.

Kitap yedi ayrı hikâyeden oluşuyor. Hikâyelerin asıl amacı ise okuyucuya bir mesaj vermek. Bu yönüyle eskilerin öğretici hikâyeleri tadını veriyor ve kıymetli bir hâl alıyor. Benim en sevdiğim hikâye “Enayi” adlı hikâye oldu.

“Demek ki suçlunun, dolandırıcının milliyeti ve cinsiyeti olmazmış. İkisi de bizim hakkımızı çalıyorlar.”

Bu alıntı da o hikâyeye ait. Falcıların oyunlarını çarpıcı bir şekilde anlatan hikâye toplumsal mesajlarıyla da akıllara kazınıyor. Aslında kitabın içindeki çoğu hikâyede böyle güzel mesajlar var. Mesela bir diğer sevdiğim hiķâye de Kambur’du. Kambur, Hacı denen Bülent’in dini kullanarak nasıl yalanlar çevirdiğini anlatıyor. Böylelikle bazı şeylerin görünenden farklı olduğunu da okuyucularına aşılıyor yazar.

Hikâyelerin içinde yer yer masalı andıran durumlar da oluyor, gerçekte olması pek de mümkün olmayan şeyler… Bu da yine eskiden kulaktan kulağa dolanan hikâyeleri andırıyor.

Genel olarak hikâyeleri sevsem de sadece bir iki tanesine anlam veremediğimi belirtmek istiyorum. Bu belki benimle ilgiliydi, verilen mesajları ben anlayamadım ama “Boynuzlular” ve “Şans Deliği” adlı hikâyelere anlam verememekle beraber sevemedim. Diğer hikâyelerin ne anlatmak istediği açıktı ve topluma hitap ediyordu ama bu ikisini en azından ben kafamda oturtamadım. Bunun dışında başta da dediğim gibi kitap çok akıcıydı. Hem yazarın anlatım dili sade ve sürükleyici hem de olaylar merakla okumanızı sağlayacak türden. Hikâye okumayı seven herkese önerebileceğim bir kitap.

Yazara verdiği tüm güzel mesajlar için teşekkür ediyor ve yazmaya hep devam etmesini diliyorum. Kim bilir anlatacağı daha ne çok hikâye vardır…

Esen kalın.

Aleyna Uluç

Halkalı2020

Kategori : Bétik değerlendirme - Etiketler :, , , , , , - Tarih : 02 Aralık 2020

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :

1553

 

Kutlu Yayınevi | göksel sözcükleriñ yayıncısı

2012'den bugüne hayallerinizi gérçekleştirirken yanınızdayız.