Bu yazımda İrfan Ertav’ın kaleminden çıkmış, ilk basımı Aralık 2015’de gerçekleşmiş olan Teoriden Pratiğe Neslin Eğitimi adlı kitaptan bahsedeceğim.
İrfan Ertav, onu aşkın kitaba imza atmış bir yazardır. Yıllardır büyük bir arzuyla yaptığı eğitmenliğinde birçok başarıya da ulaşmıştır. Teoriden Pratiğe Neslin Eğitimi’nde de iyi bir eğitim üzerine bilgilerini sunarken öğretmenlere, ebeveynlere ve hatta öğrencilere yol göstermiştir.
Kitaba dair en sevdiğim şey, istisnasız her sayfada okuyana bir şeyler katması oldu. Eğitim üzerine öyle güzel noktalara dokunulmuş ve tespitler yapılmış ki katılmamak elde değil.
“Sekizinci sınıfa gelmiş ve artık lise öğrenimine karar verme aşamasındaki çocuğumuza soruyoruz. Ne/nereyi istiyorsun?
Fen Lisesi!
Sosyal Bilimler Lisesi!
Anadolu Lisesi!
Proje Okulları!
Anadolu Meslek Lisesi!
Çocuk ben bilmiyorum diyor. Niçin? Niçin sizce? Zahmet buyurmayın, söyleyeyim. Çünkü birey 14 yaşına gelene kadar evde anne-baba ve diğerleri, okullarda öğretmen ve idareciler olarak bizler o kadar çok yapma/etme olumsuz emir kipi kuruyoruz ki! Ne kadardır toplamı mesela? 100! 1000! 10000! Hayır yarenler, tam 146.000 defa yapmayın/etmeyin (edebiyat tarama sonucu) dediğimiz bireylerimize, çocuklarımıza sekizinci sınıfın sonunda karar ver, yap/et diyoruz. Yıllarca kendine olan özgüvenini budadığımız bireylerin birkaç dakikada özgüveninin tavan yapmasını bekliyoruz.“
Bu paragrafta fazlaca haklı olduğu bir konuya değinmiş yazar. Toplumumuzdaki çocuk yetiştirme sorunlarının en büyüklerinden biri de bu bence, bazen çocuk gibi, bazen de yetişkin gibi davranmasını istemek… Bu hal çocuğun dengesini şaşırtıyor. Oysa çocukluğundan beri yerinde olacak şekilde bazı kararlar çocuğa bırakılsaydı on dört yaşına gelmiş olduğunda ne istediğini daha iyi bilirdi.
Kitabın içinde sadece eğitim üzerine değil, genel olarak toplumu ilgilendiren başka konular üzerine de çok güzel noktalara parmak basılmış. Bunların hepsi erdemli bir insan olmayı vurguluyor. Benim de hayatımdaki amaçlarımdan biri bu olduğu için o sayfaları okumak da bir hayli keyifli oldu.
Teoriden Pratiğe Neslin Eğitimi’ni okurken sıkılmanız mümkün değil çünkü içinde öğretmenlerin öğrencilerine uygulaması için etkinlik örnekleri, hepimizin beğeneceği anlamlı sözler, ilgi çekici tablolar, örnek hikayeler ve dahası mevcut. Haliyle 180 sayfalık bir kitapta bu kadar bilgi edinmek insanı hoşnut kılıyor.
Kitabın anlatımına gelecek olursak kesinlikle çok profesyonel bir anlatım olduğunu söyleyebilirim. Yazarın küçüklüğünden beri kitaplarla haşır neşir olduğu kaleminden de bariz bir şekilde belli oluyor. Ayrıca araştırmacı kişiliğiyle de hepimizi ilgilendiren bazı bilgileri bizlerle paylaşmış. Mesela, ABD öğretmenlerinin 1940’lı yıllarda ve 1990’lı yıllardaki şikayetlerinin arasındaki farkı gösteren tablo beni çok şaşırttı.
Kitabın içeriğinde bunun gibi daha nice bilgi bulunmakta. Sözün özü, gerçekten dolu dolu, merak içinde okumanızı sağlayacak ve hayat kalitenizi arttıracak bir kitap. Herkese tavsiye ediyorum çünkü eğitim hepimizi alakadar eden bir konu. Bu konu üzerine ne kadar gelişirsek içinde bulunduğumuz toplumu, yaşamı da o kadar geliştirip geleceğe tohumlar ekmiş oluruz. Bu sebeple okuyun, okutturun diyorum.
Yazara hayatındaki başarıların devamını diliyorum.
Esen kalın.
Aleyna Uluç
Kategori : Bétik değerlendirme - Etiketler :aleyna uluç, ebeveynler, eğitim, İrfan Ertav, Kitap eleştirisi, Kitap yorumu, öğrenciler, öğretmenler, okul, Teoriden Pratiğe Neslin Eğitimi - Tarih : 17 Aralık 2020