Bu yazımda Halil Kalkan’ın kaleminden çıkmış, ilk basımı Şubat 2018’de, Kutlu Yayınevi’nde gerçekleşmiş olan Vefa adlı kitaptan bahsedeceğim.
Halil Kalkan, ilk kitabı Hayat’da kendi yaşamını kaleme almış ve bu kitapla insanların beğenisini, ilgisini kazanmıştır. Halil Kalkan da gönül bağı kurduğu bu vefalı okurlarına ithafen Vefa isimli ikinci kitabını çıkarmıştır.
Vefa, bir yazarın ilk kitabını çıkarma serüvenini detaylarıyla sunmakta. Yazar olmak isteyip de cesaret edemeyen ya da başka sebeplere sığınarak erteleyen insanlara ilham olacak bu kitap, yazar olmanın nasıl bir his olduğunu da samimiyetle hissettiriyor.
İlk kitabını yazma sürecini samimi bir dille anlatıyor yazar. Dosyaya şifre koyup da kitap bitene dek kimseye okutmadığını, yaz tatilinde denize girmek yerine eline kalem kağıt alıp hamak içinde sallanarak kurgusunu tasarlayışını, akşamları artık televizyon ya da telefonda vakit geçirmek yerine uzun uzun kitabına vakit ayırdığını… Velhasıl, hayali için hayat düzenini nasıl da değiştirdiğini okuyoruz. Bir işi kafaya koyup da yapmak istediğimizde hayatımızdaki bazı şeylerden feragat etmeyi de göze almalıyız çünkü biz bir değişime girmeden hayatımızın değişmesini, dolayısıyla da hayallerimizin gerçeğe evrilmesini bekleyemeyiz. Yazar da bunun farkında olarak kolları sıvamış ve hayalleri için gereken ne varsa yapmış. Bunu da şu motive edici sözleriyle özetliyor:
“Hayatınıza yeni bir şeyler eklemek istiyorsanız var olan şeylerin bir kısmını azaltmak veya bir kısmından vazgeçmek zorundasınız! Mevcut alışkanlıklarınızı değiştirmeden hayatınıza yeni bir şeyler ekleyemezsiniz. Tercihler, bazı şeylerden vazgeçmektir aslında…”
Kitabın yazılma aşamasını okuduktan sonra yayınevi ve basım sürecine geçiyoruz. Yazarın çok ince düşünen ve detaylara önem veren bir insan olduğunu beni şaşırtan şu detayla öğrendim: Kitabın fiyatının 14, 61 olarak belirlenmesi. Anlamı ne mi bu 14, 61’in? Bunu yazarın cümleleriyle açıklamak istiyorum sizlere:
“Öncelikle virgülden önceki iki rakamı açıklayayım: Buradaki 14 sayısı bu kitapta geçen 40 yıllık hayat hikayesinin ilk 14 yılının Trabzon’da geçtiğine ve araya virgül konarak da gerisinin başka yerde devam ettiğine işaret ediyor. Virgülden sonraki 61 sayısının düzden bakınca doğduğum şehir olan Trabzon’un plaka numarasını, tersten bakınca da yaşamakta olduğum Bursa’nın plaka numarasını (16) sembolize ediyor.”
Bu ilk kitabın fiyat hikayesiydi. İkinci kitap olan bu kitabın fiyatı da 14.82 ve onun da ayrıca bir anlamı var. Merak ediyorsanız kitabı okuyup sonunda öğrenebilirsiniz. Bu da bir merak unsuru olarak gizli kalsın şimdilik.
Kitabın yazar tarafından ince ince düşünülmesiyle beraber basım süreci de sonlanıyor ve en büyüleyici, en heyecanlı ana, kitabın basıldığı aşamaya geliyoruz. Yazara gelen kitabınız basıldı haberi ile bizler de heyecanlanıyoruz. Bir yazar için bunun ne kadar müthiş bir his olduğunu okurken bariz bir şekilde hissettim.
Kitabın yazarın arkadaşları, ailesi, akrabası ve sosyal medyadan tanıdığı insanlar tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanması hem yazarı hem de bizleri mutlu ediyor. Onca emek verilmiş, hayaller gerçek olmuş, üstüne bir de kitap kalplere dokunarak gaye yerini bulmuşsa daha ne olsun!
Yazar, kendisine gelen okur mesajlarının çoğunu bizlerle de paylaşıyor. O mesajları okudukça benim gibi yazar olmak isteyen herkesin hevesleneceğine eminim. Öyle güzel ve içten mesajlar gelmiş ki Hayat’ı ben de epeyce merak ettim. Dilerim bir gün onu da okur ve burada yorumlarım.
Gelen onlarca güzel mesajlardan sonra bir başka büyülü ana, imza gününe geçiyoruz. Kitap fuarına hep okuyucu olarak giden Halil Kalkan ilk defa yazar olarak gidiyor ve o standa kitap almak için değil, kitabını imzalamak için geçiyor. Şehir dışından gelen okurlarını gördükçe de kalbi kıvançla doluyor. Gerisi heyecanla imzalanan kitaplar, gülümseyerek çekilen ve geleceğe hatıra olarak bırakılan fotoğraflar…
Hayat anı biriktirmek ise Halil Kalkan yazar olarak hayatına şahane anılar ekledi diyebiliriz zira mutluluk veren o mesajlar ve imza gününden sonra bir de bir okurunun kendisini ve ailesini evine davet etmesi hayatın bir sürprizi daha oluyor. Sadece sosyal medyadan tanıdığı okuru ve annesi tarafından ailecek güzel bir şekilde ağırlanıyorlar. Bu da onun için unutulmaz anılar heybesine ekleniyor.
Vefa, bir yazarın hayalini gerçekleştirme hikayesi olmakla beraber yazar olmak isteyen herkese bir ışık tutacak, ilham ve motivasyon olacak şahane de bir eser diyebiliriz. Keyifle okuduğum bu kitaptan sonra ben de sığındığım bahanelerden kurtulacak ve yazarlık için adımımı atacağım.
Vefa ile ilgili tek olumsuz yorumum bazen konu dışına çıkılıp yazarın hayatına ve siyasete girilmesi oldu. Kitabın konusu yazarlık süreci olduğu için bunların alakasız olduğunu düşündüm ve gereksiz buldum. Bunun dışında tam da bahsettiğim gibi içten, samimi, azimli bir yazarlık hikayesi bu… Yazar olmak isteyen herkese Vefa’yı öneriyor ve yazara biz okurlara ilham olduğu için teşekkür ediyorum.
Esen kalın.
Aleyna Uluç
Kategori : Bétik değerlendirme - Etiketler :aleyna uluç, Betik okumaları, Halil Kalkan, Kitap eleştirisi, kitap incelemesi, Kitap yorumu, kutlu yayınevi, Vefa - Tarih : 11 Şubat 2021