Gökbey Uluç
Kutlu Yayınevi Géñel Yayın Yönetmeni
Ayrım olmaksızın genç yaşlı tüm şairleriñ eñ ilgi duyduğu konularıñ başında şiirleriniñ birilerince esinlenilip kullanılacağı, bestelenerek üzerinde hak iddia édilebileceği, déyim yérinde ise çalınıp çalınmayacağı sorusu gelir. Bu yazımda bunuñla ilgili değerlendirmem yér almaktadır.
Özgün nitelikler taşıyan tüm yapıtlar gibi şiirler de birileriniñ ilgisini çekebilir. Birçok sanat yapıtında yaşanan esinlenme durumu kimi kéz esinlenmeniñ dışına çıkıp “aşırma“ya géçebilir. Ne yazık ki bu durumu akademik dünyada da görebilmekteyiz. Sözde akademisyen adı altındaki bu kişiler çoğunlukla kolaylarına geldiği için araştırmak yérine bir başkasınıñ yazısını kendi araştırmasıymış gibi yayımlayabilmektedir. Bu durum o denli yaygındır ki özel bir terimi bile vardır: İntihal. Gözlerim, bir başkasının kitabınıñ yalnızca kapağını değişip kendi kitabı olarak gösteren bir çalıntı kitabı bile gördü. Dolayısıyla kitap aşıranlarıñ bulunduğu bir dünyada bir şiiri ellem küllem édip çalmak çok kolay görünüyor. Yazı başlığında sorduğum sorunuñ yanıtını da yéri gelmişken véreyim: Evet, çalınır!
Şiiri çalmak, aşırmak ya da esinlenmek… Bunlar tüm dünyada olan durumlardır. Özellikle şiirleriñ bestelenip şarkıya dönüştürülmesi ve soñrasında ticarî bir kazanç olarak géri dönmesi onuñ albenisini artırmaktadır. Bunlar da ister istemez tüm şairleriñ kaygılanmasına, tedirgin olmasına néden olmaktadır. Öyle ise atalarımızıñ dédiği gibi ya bu deveyi güdeceğiz ya da bu diyardan gideceğiz. Deveyi gütmeniñ yolu da şairleriñ yazdıklarını kayıt altına almasından başka bir neñ déğildir. Kayıt altına almanıñ eñ bilindik yolu noterden onaylatmaktır. Öte yandan bu yöntem eñ pahalı olanıdır. Bir başka resmî tescillendirme yöntemi olarak da yazdığınız şiirleriñ kitaba dönüştürülmesidir. Belli bir sayıda ise kitaba dönüşebilir ancak bestelenmeye çok el vérişli birkaç sayfalık şiir ise bunlarıñ noterden onaylatılması eñ makbul olanıdır. Elbette biraz araştırılırsa İnternet üzerinde tescil işlemi yapan ve zaman damgası kullanarak kayıt altına alan daha ucuz yöntemlere de ulaşılabilir.
Yayınevimize gelen istekler doğrultusunda biz de bu yönde araştırmalara giriştik ve bu géreksinimi karşılayacak bir yayın paketi geliştirdik: Resmileştirme Séçeneği! Bu yayın séçeneği ile tek seferlik 16 adet fizikî kitap baskısı alıp bunlarıñ bir kısmını resmî kurumlara kalanlarını da şairlerimize/yazarlarımıza teslim étmekte ve şiirleriñ resmileşerek hukuken koruma altına alınmasına yardımcı olmaktayız.
Konu, birileriniñ yazdıklarını çalmak ve bunuñ üzerinden maddî manevî kazanç elde étmek olmuşken bir film öñerisinde bulunarak yazımı bitireyim: Çalıntı Hayat. Bir biçimde bir başkasınıñ yazdığı metinleri elde éden amatör bir yazarıñ başından géçenleri añlatan bu filmiñ özellikle ilk bölümlerindeki yazar-yayınevi ilişkileri günümüz için de çağdaş nitelikte iyi bir örnektir.
Kategori : Genel - Etiketler :noterde şiir tasdiki, şiir basan yayınevleri, şiir tasdiği, şiir tescili, şiirlerimi tescil ettirmek istiyorum - Tarih : 29 Eylül 2021