Bu yazımda Şeyda Aksel’in kaleminden çıkmış, ilk basımı Aralık 2019’da, Kutlu Yayınevi’nde gerçekleşmiş olan Dört Yapraklı Yonca isimli kitaptan bahsedeceğim.
Şeyda Aksel, 2017’de ilk kitabını çıkarmış ve Vaveyla ismindeki bu kitabında Marmara depremini konu almıştır. Daha sonra 2019 yılında ikinci kitabı olan Dört Yapraklı Yonca’yı ve 2020’de de üçüncü kitabı Eyvah Annem Kayboldu’yu Kutlu Yayınevi’nden çıkarmıştır.
Dört Yapraklı Yonca, yazarın gördüğü bir rüyanın gerçek olmasından esinlenerek yazdığı bir kurgudur. Kendi yaşadığı bu olaydan ilhamla İrem’in de rüyasında evleneceği kişiyi görmesi ve bu kişiyle yollarının çok farklı şekillerde kesişmesini okuyuculara sunmuştur. Tabii kitabın kurgusu bununla sınırlı değil, İrem ve Okay’dan önce efsanevi bir aşk olan Fatma ve Ahmet’i okuyoruz. Bu arada, Okay ismi de yazarın çocuklarının isimlerinden oluşmakta.
Kitaba dair en sevdiğim şey okurken bir yapbozu tamamlamaya çalışıyormuş hissiyatı yaratması oldu. Geçmiş ve günümüz arasında mekik dokuması, dört yapraklı yonca kolyesinin gizemi ve iki farklı aşk hikayesinin nasıl birleşeceği konusu hep merakımı tetikledi. Acaba Ahmet neden öyle yaptı, Okay kimin neyi çıkacak gibi birçok soruyla sürekli tahmin yürüterek okudum ve çoğu tahminimde yanıldım diyebilirim. Bu yapboz tamamlama bir yana dursun, sevdiğim başka bir nokta da blog konusu oldu. Kitabın büyük bir kısmında önemsiz gibi görülen blog aslında birçok şeyi ortaya dökmeye vesile oluyor. Burada daha fazla ipucu vermek istemiyorum ama kitap için güzel ve yaratıcı bir detay olduğunu söylemeliyim.
Kitabın anlatımına gelirsek yalın ve akıcıydı diyebilirim. Abartılı betimlemelerden kaçınılmış ve herkese hitap edebilecek bir yazım tarzı tercih edilmiş.
Kitabın karakterleri de samimi ve içimizdendi. Yazarın karakterlerini benimseyerek yazdığı cümlelerinden yansıyordu. Karakterleri genel olarak sevsem de yer yer İrem’e arkadaşı Hazal’a olan tavırlarından dolayı kıl olduğumu söylemeliyim. En sevdiğim karakter ise kesinlikle Fatma oldu, kendine has kişiliği ve azmi, olgunluğu ile kalbimi fethetti. Özellikle de başına gelenlerden sonraki tutumu takdire şayandı.
Geçmişin ve günümüzün harmanlandığı hikayeleri seven, bir aşk hikayesi okuyayım ama merak da ettirsin diyen herkese bu kitabı öneriyorum. Merakla okuyacağınızı ön görüyorum. Bakalım siz de benim gibi tahminlerinizde yanılacak mısınız yoksa sezgilerinizin kuvvetini mi tescillendireceksiniz?
Yazarı kurduğu bu güzel dünya için kutluyor ve yazı hayatında başarılarının devamını diliyorum. Esen kalın.
Aleyna Uluç
Kategori : Bétik değerlendirme - Etiketler :aleyna uluç, Betik okumaları, Dört Yapraklı Yonca, Kitap eleştirisi, Kitap yorumu, kutlu yayınevi, roman, Şeyda Aksel - Tarih : 08 Ocak 2021