kitap başvuru, online kitap başvuru, internetten kitap başvurusu

“Kore ve Türkiye Edebiyat Buluşması” başladı

Kore Kültür Merkezi ve Türkiye Yayıncılar Birliğiniñ iş birliği çerçevesinde Zoom üzerinden düzenlenen “Kore ve Türkiye Edebiyat Buluşması” bugün (3 Kasım 2021) başladı. Panellere Kutlu Yayınevi olarak bizler de katılım sağlamakta ve Koreli yayıncılarıñ deneyimlerini öğrenmekte, Kore’deki yayıncılık sektörünü tanımaya çalışmakta ve olası karşılıklı telif alış vérişiniñ girişimlerini yürütmekteyiz.

3-5 Kasım 2021 günleri arasında sürecek olan çevrim içi toplantılarıñ bu ilk gününde Kore Yayıncılar Birliği Başkanı Çulho Yun‘uñ aktardığı bilgiler ilgimizi çekti. Kore’de 67,000 yayıneviniñ olması özellikle eñ ilgi çekici bilgi olarak notlarımız arasında eñ başa yazdığımız istatistikî bilgi oldu. Ülkemizde ise bu sayı 2200 faal yayınevi olarak gösteriliyor. Aradaki bu sayıya karşın Kore’de okuma oranınıñ düşük olduğu yönünde bir öz eleştiriyi de işitince şaşırdık doğrusu. Ülkemizde; “Her öñüne gelen yazar oluyor.” gibi sığ bir yérginiñ varlığını hepimiz biliriz. Oysa 83 milyonluk nüfusumuzla 51 milyonluk Güney Kore karşılaştırılınca durumuñ ne denli kötü olduğu bir kéz daha ortaya çıkar. Oysa bırakıñ yayınevi sayısını, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk‘üñ vérdiği bilgiye göre ise ülkemizde hepi topu 10.000 kadar kitapçı bulunuyor.

Yun, tüm yéryüzünü étkileyen büyük salgından Kore yayıncılığınıñ da étkilendiğini, üstelik %32 gibi büyük bir sayıyla sektörlerine yansıdığını da aktardı. Bu süreçte basılı yayından daha çok çevrim içi e-bétikleriñ %70 oranında daha ilgi gördüğünü de dile getirdi. Bunuñla birlikte sesli bétikleriñ azımsanmayacak bir pazar payı aldığını da bélirtti. Sesli bétiğiñ Türkiye’deki pazar payı ise %1’de imiş.

Büyük salgından dolayı geleneksel dağıtımcılar aracılığıyla okurlara ulaşan bétikler, bizde olduğu gibi Kore’de de çevrim içi sipariş édilir olmuş. Dolayısıyla küçük ölçekli yayıncılar da kendi dağıtımlarını üstlenir olmuş. Yine bu sürede Kore’de eñ çok finansal yatırım ile ilgili yayınlarıñ gözde olduğu bilgisini de édindik. Çocuklarıñ ise géñel ağ üzerinden çizgi kahramanları içeren yapıtlara ilgisi artmış. Korelileriñ ekran karşısından okunan, özellikle de çocuklarıñ ekran karşısında okumalarından şikâyetçi oldukları da dile getirildi. Biz bu notları yazarken Kocatürk, ülkemizde e-bétik ve sesli bétiğiñ bir pazar payı bulunmadığını söyledi. Bu yönde yapılan çalışmalara değse de dişe dokunur bir payıñ olmadığını hepimiz açıkça görmekteyiz.

İlgimizi çeken bir başka konu ise Korelileriñ de kâğıt konusunda sorun yaşadıkları ve Çin’den alım yaptıkları oldu. Kendi kâğıt üretim sanayileri olsa da ham maddeniñ pahalılaşmasından dolayı dış alıma yöneldiklerini öğrendik. Ülkemizde ise bétik basacak kâğıt üretimi olmadığını bilmeyen yoktur sanırız.

Bizden kilometrelerce uzakta olan meslektaşlarımızı tanıdığımız, deneyimlerini öğrendiğimiz için oldukça buşkuluyuz. Kendimize ayırdığımız notlarımızıñ yansımalarını ise ileride görmeyi umuyoruz. Bizim açımızdan oldukça vérimli géçen toplantılarıñ uğurlu olmasını dileriz. Emeği géçen tüm yétkilileri kutlarız.

Kategori : Genel - Etiketler :, , , - Tarih : 03 Kasım 2021

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :

1647

 

Kutlu Yayınevi | göksel sözcükleriñ yayıncısı

2012'den bugüne hayallerinizi gérçekleştirirken yanınızdayız.