Tonyukuk Yazıtının Sil Baştan Okuması kitabının yazarı Mehmet Yılman ile 2017 CNR Kitap Fuarından sonra bir söyleşi gérçekleştirdik. Yazarımızıñ dünyasına vardığımız bu sohbetimizi sizlerle de paylaşıyoruz.
Adım Mehmet Yılman. Tonyukuk Yazıtınıñ Sil Baştan Okuması adlı betiğiñ yazarıyım. 1981 Konya doğumluyum. On yılı aşkın süredir İstanbulda yaşıyorum. CNR Kitap Fuarına hazırda 2015 yılında Kutlu Yayınevi aracılığıyla basımını yapmış olduğumuz ve halen satıştaki ilk betiğim olan Tonyukuk Yazıtınıñ Sil Baştan Okuması adlı betiğim ile katıldım.
Tonyukuk Yazıtınıñ Sil Baştan Okuması adlı betiğim içerik olarak adından da anlaşılabileceği İkinci GökTürk Kutluk Kağanlığıñıñ kuruluş ve gelişmesiniñ anlatılmış; ancak yeterince anlaşılamamış olduğunu düşündüğüm için kaleme almış olduğum Tonyukuk Yazıtını neredeyse bir Fatiha Tefsiri kadar dilbilimsel açıdan ilk defa bütün sözcükleriyle ele alır ya da konu alır.
Kitap yazmak bir testiniñ dolduktan soñra yeniden içini bardaklara dökmesine beñzer örneğin… Testi dolmuşsa gereken tek şey eğilip dökmek; yani biraz zaman bulabilmektir; yoksa bir yazarıñ içinde aslında yazamadığı çok kitap-betik vardır.
Doğrusu kitap yazmak için ayrıca bir yöntemim olmadı; çüñkü kafamda yazılmamış çok kitap var zaten. Sadece kafamdakileri word dosyası yapabilmek için yoğun çalışma yaşamımdan arta kalan zamanları değerlendirmiştim. Sonra Kutlu Yayınevi ile zaten ilkelerimiz ereklerimiz çoğunlukla örtüştüğünden birlikte basın, bandrol işlemlerine girişerek kısa sürede çıkartmıştık. Bu süreçte aslında beni yoran hiç bir şey olmadı. Sadece İstanbul’daki trafik ve ya yol sorunu yayınevi ile git gel konusunda zamanı uzattı diyebilirim belki ancak o da doğrusu bir kitap çıkartmakla ilgili değil; hepimizin neredeyse değişmez bir kaderimiz olmuş.
Bu süreçteki destekçim Sn. Gökbey ve Cafer Uluç kardeşler oldular; çüñkü zaman yokluğundan word ortamına aktarmam zaten epeyce zamanımı almıştı ki onda bile düzeltilmesi gerek yazım yanlışlarım vardı ve ben ne yazıkki bu zamanı bulup düzeltemiyordum; ancak kendileri deneyimli bir yayınevi olmanıñ gereğince bunu kısa sürede giderdiler. Kendilerine ayrıca teşekkür ediyorum. Yeniden kitap yazacak olsaydım ki aklımda çok kitap var; daha kısa tümceler kurardım. Evet, belki biri şiir biri de gine bir dil araştırma olmak üzere bir ya da iki betiği basıma verebiliriz; ancak biraz toparlamam gerekiyor. Fuar gerçekten verimliydi. Yeni yüzler yeni insanlar ve en önemlisi okurlarımla buluşmak anlatılmaz bir duyguydu. Beklenmedik derecede ilginç bir anım olmadı fuarda doğrusu; ancak GökTürk bayrağımızı oraya dikmiş olmak ve altında verdiğimiz pozlar soñ derece ilginçti bence diğer insanlara göre; çüñkü o börü başlı sancak kavga gürültü değil; bilgiye çağırıyor ve kavgasını dişleriyle değil kalemle yapıyordu. Bu çok önemliydi bence…
Okuduğum soñ üç kitap Türkleriñ Tarihi(İ.Ortaylı), Ruh Adam (H.N.Atsız), Ey Vatan(O.Pamukoğlu) Kitaplar gayet güzeldi.
Okuyucularla buluşmak fırlatılan bumerañgıñ geri dönmesi gibi ya da toprağa saçılan tohumuñ yeşermesi gibi eşsiz bir deneyimdir. İlk imzamı atarken daha çok imza atacağıma inanıyordum ve neye imza attığımıñ bilincindeyim. Demekki doğru bir iş yapmıştıkki okurlarımız sağ olsunlar imzalatmaya değer bulmuşlardı. Herkese çok teşekkür ederim. Daha nice fuarlarda görüşmek dileğiyle…
Kategori : Fuar - Etiketler : - Tarih : 03 Mart 2017