Bu yazımda Merve Nur Uzun’un kaleminden çıkmış, ilk basımı Nisan 2019’da Kutlu Yayınevi’nde gerçekleşmiş olan Mevzu Sensin adlı kitaptan bahsedeceğim.
Merve Nur Uzun, “Yazmaya başlamamın sebebi, insanları iyi analiz edebilen bir yapım olmasıdır. Böylelikle mutsuzlukları olanlara yeni bakış açıları kazandırarak, onların hayatlarını daha kaliteli hale getirmelerinde yardımcıları olabilecektim.” diyor kitabın başlarında. Böylelikle mühendis sıfatının yanına yazarlığı da eklemiş oluyor ve bizler Mevzu Sensin isimli bu romanla buluşuyoruz.
Mevzu Sensin, gözlem yapmayı çok seven, empati duygusu oldukça gelişmiş ve insanları analiz etmede başarılı olan Bilgehan’ın çocukluğundan beri akıl hocası olarak danıştığı Ferah-âver ile manidar konuşmalarını baz alıyor. Bu konuşmalarla farkındalığı her gün daha da artan Bilgehan, bu bakış açılarını hayatına da yansıtmaya devam ediyor. Ayrıca kendine bir hayat gayesi belirliyor: İnsanların derdine koşmak, onlara yardımcı olabilmek. Bunu kendine vazife bildiği anda hayat da karşısına yardım edebileceği insanlar çıkarıyor. Böylelikle birbirinden farklı üç kişiyi daha okuyor ve onların dertlerine derman buluşuna tanık oluyoruz. Kitap iki ana konudan oluşuyorsa biri bu hayat gayesi, diğeri de Bilgehan’ın gönül mevzusu diyebiliriz.
Konusunu oldukça özgün ve etkileyici bulduğum Mevzu Sensin’e daha farklı bir isim seçilmesini tercih ederdim. Zira kitabı elime ilk aldığımda isminden ötürü bende bir aşk kitabı izlenimi bıraktı, oysaki içerik çok daha farklıydı. Öte yandan, “mevzu sensin” denildiğinde başka bir anlam daha taşıyor ki o da kitabın içeriğine uygun. Bu bağlamda ya kapakla içerik yansıtılmalıydı ya da isimle diye düşünüyorum.
Kitabın arka kapağında yer alan tanıtım ise kusursuz olmuş diyebilirim. Kitabı en iyi şekilde özetlemiş yazar.
Kitabın içeriğine döndüğümüzde yazılan karakterlerin çok iyi analiz edildiğini söylemek istiyorum. Mükemmelliyetçi Savaş, olmamış şeyler üzerine sürekli bir kaygı duyan Affan ve hayatının geçmiş bölümüne takılıp kalan Kaan’ı çok güzel bir şekilde aktarmış yazar. Özellikle de Savaş’ı okurken gerçek bir karaktermiş gibi hissettim. Kontrolün hep kendinde olmasını istemesi, aşırıya kaçan davranışları ve ilişkilerini bile bu yüzden mahvetmesi başarılı bir şekilde tasarlanmıştı. Yazarın mükemmelliyetçilik üzerine bilgili olduğu bariz bir şekilde anlaşılıyordu.
Bilgehan’ın bu insanlara yardım etmek için uğraşması ve bunu yaparken kullandığı dilin yargılayıcı olmaması da insanlara nasıl ulaşabileceğimizi göstermekteydi. Savaş gibi bir kişiye bile ruhsal olarak yaklaştı hatta çok güzel bir yakınlık kurarak iletişimin vurgusunu biz okurlara yaptı. Tüm bunlar yazarın zihninin inceliklerini yansıtmaktaydı.
Bilgehan’ın sözlerinden altını çizdiğim bir kısmı sizlerle paylaşmak istiyorum:
“Zamanı bir çizelge gibi düşündüğünde; geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman noktalarını görürsün. Şimdiki zamanda yaşadığın sıkıntıya göğüs gerebilecek sabrı, tam olarak şimdiki zaman noktasına bakarsan görürsün. Fakat, şimdiki zamanda sıkıntı yaşayıp, sabrına gelecek zaman noktasından bakarsan, hedefi şaşırmış olursun. Haliyle var olan sabrını, geleceğe dağıttığın için şimdiki sıkıntını göğüsleyecek sabrının kalmadığını düşünürsün. Yarınımızın ne olacağının garantisi yokken, neden yarını düşünüp sabrımızı bu andan, geleceğe saçalım o vakit?”
Bilgehan’ın gönül verdiği kişiyi sizlere sürpriz olmasını istediğim için söylemeyeceğim ama ikisinin arasındaki hisleri en güzel şekilde anlatan şu cümlelerden birini paylaşacağım:
“Birbirlerine katlanmıyordu onlar, birbirleri ile katlanıyorlardı, çoğalıyorlardı sevgiyle ve aşkla. Hatta katlanmak kelimesinin ne anlama geldiğini unutmuşlardı kalpleri sevgiyle dolduktan sonra.”
Kitabın akıcı, etkileyici bir anlatımı var. Sıkmadan, bir şiir okur edasıyla okutturabiliyor kendini. Zaten konular hepimizi ilgilendirdiği için illaki bir yerde kendimizi buluyor ve daha çok dikkat kesiliyoruz okurken. Yani kendimize ayna tutmamızı da sağlıyor bu kitap.
Mevzu Sensin’i herkese öneriyorum çünkü hepimiz hayatı daha anlamlı kılmak, maneviyatımızı arttırmak isteriz. Bu kitap da buna vesile olacaktır inanıyorum ki. Yazarı gönülden yazdığı bu kitabı için kutluyor ve yeni kitaplarında buluşmayı diliyorum.
Esen kalın.
Aleyna Uluç
Kategori : Bétik değerlendirme - Etiketler :Betik okumaları, Kitap eleştirisi, Kitap yorumu, kutlu yayınevi, Merve Nur Uzun, Mevzu Sensin, roman - Tarih : 26 Şubat 2021